W. A. Glasner House (Frank Lloyd Wright, 1905)

Distinguished Building Award Submission

The Glasner House represents a significant advancement of Wright’s prairie house concept and is essentially, a one story frame structure of wood battens and stucco, nestled into a wooded ravine. Originally built as a one bedroom cottage, the house experienced several renovations over the past century, including the addition of steel rods to stabilize the living room walls, the infill of living room windows and the partial build out of the ground level space, which included leveling off of the ravine. The restoration program included an unobtrusive structural stabilization, removal of non-original additions, a new mechanical system with geothermal wells, restoration of interior and exterior materials and finishes, including original art glass windows. The partial lower level was enlarged to include additional bedrooms and family room, all within Wright’s original envelope.
The most challenging task was to resolve the listing exterior walls with a concealed structural solution. A steel frame was fabricated and carefully slipped from the exterior into the gable roof section, anchored on one side into Wright’s chimney mass and tied down to the foundation on the other side via a steel column gently inserted between existing window frames. A landscape restoration plan is currently being planned.

Architect
Vinci|Hamp Architects, Inc.
Client
witheld
Consultants
  • HIstoric Surfaces
  • IBC Engineering Services, Inc.
  • Robert Silman Associates P.C.
General contractor
Harold O. Schulz Co., Inc.
Location
Glencoe, IL
Category
Historic Preservation