Urban 24

Chicago, Illinois / United States of America

Filling the Gap

Looking like a missing tooth, this project helped to complete a gap in the urban fabric of this intimate residential row-house street in Chicago.

The row-houses were built in the 1890's, showing wear and demolition over the years.  Infilling this small lot provided challenges for the new residence; to not disturb adjacent structures, party walls and to respect the existing scale of the street.  Current zoning allowed for a building two stories taller than the block.  To keep in scale, floor levels and the front height of the residence were aligned with the adjacent houses.  The upper level is setback 16 feet making it difficult to read from street.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-front and back, required a revised design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open volumes and transparent walls and floors throughout, allowing natural light down through the residence.  Staggering these stacked volumes not only provided a continual sustainably smart light source, but also provided intimate spaces.

Exposed white masonry interiors further aid in bouncing light inside.  The created effect is that of a folded open residence that provides privacy when desired.



Architect of Record

Mark Peters
Studio Dwell Architects
1135 N. California Ave.
Chicago, Illinois 60622
Phone: 773-489-9200
Fax: 773-489-9201
mpeter@studiodwell.com

General Contractor

Mark Peters
Studio Dwell Architects
1135 N. California Ave.
Chicago, Illinois 60622
Phone: 773-489-9200
Fax: 773-489-9201
mpeters@studiodwell.com

Photography

Marty Peters

Direct image use from site prohibited. For inquiries on image use, or to obtain specific image credit in the event of multiple photographers, contact AIA Chicago.