Guggenheim Helsinki Museum

Helsinki, N/A / Finland

The Solomon R. Guggenheim Foundation sought a design for a waterfront Guggenheim Museum in Helsinki, Finland with a year-round focus on culture and entertainment to also serve as a gathering place for residents and visitors.  With a focus on sustainable materials, the 12,603 m2 (135,658 sf) space includes a museum gallery, park, conference hall, and dining facilities.

The foundation of our design begins by creating an integrated pedestrian connection between South Harbor and Tahtitornin Park. This landscaped surface extends the natural beauty of the park fabric across Etelaranta Street and down to the waterfront. The journey from hillside to harbor front actually penetrates the structure, blurring the boundaries between the public space of the city and the private space of the museum. 

Turning the traditional layout of a museum inside out, the Guggenheim Helsinki provides visitors with an experience that alternates between interior and exterior spaces. The interior of the main exhibition hall can be viewed from the pathway outside as one circulates around the large architectonic form. From there, the design comes alive and unfurls into several natural gathering spaces for museum visitors to enjoy where the city meets the sea.



Architect of Record

John Myefski
Myefski Architects
630 Davis St.
5th Floor
Evanston, Illinois 60201
Phone: 847.440.8294
jmyefski@myefski.com

Photography


Direct image use from site prohibited. For inquiries on image use, or to obtain specific image credit in the event of multiple photographers, contact AIA Chicago.