Algoma Cottage

Algoma, Wisconsin / United States of America

“It’s really more about the land than the building” was the client’s first description of their future project. The design of this family retreat held to this mantra. The split-level plan utilizes existing topography, separating guest rooms on the lower level from the Living area and Master suite. A large picture window adjacent to the entry allows views straight through the house and down the bluff. The mudroom/foyer serves as air lock during the winter and a place to “de-bug” in warmer seasons. The living area’s massive glass doors are set at an angle, focusing views east to the lake, while the north wall fireplace and shelving provide intimacy under the soaring exposed roof structure. Up a step, the master bedroom peers into the tree canopy through pop-out corner windows. Views were designed through clear picture windows, not obscured by screens. A lower band of screened awning windows provides ventilation, and can remain open in light rainfall, as the home is not air-conditioned. The design incorporates sustainable elements such as geothermal heating, utility grade floors, and Richlite counters. Materials such as recycled rubber roofing and cement siding were chosen for their longevity.



Architect of Record

Pam Lamaster-Millett
Searl Lamaster Howe Architects
500 N. Dearborn Street
Suite 950
Chicago, Illinois 60654
Phone: 312.251.9200
plamaster-millett@searlarch.com

General Contractor

Tom Dier
Forestville Builders
141 Main Street
P.O. Box 8
Forestville, Wisconsin 54213
Phone: 800.800.7095
tdier@forestvillebuilders.com

Photography

Mark Schepker
Pam Lamaster

Direct image use from site prohibited. For inquiries on image use, or to obtain specific image credit in the event of multiple photographers, contact AIA Chicago.