Wood House

Chicago, Illinois / United States of America

Designing this Chicago residence was an exercise in creating privacy within an urban neighborhood while providing an abundance of open, bright space.

 

The house is organized in an L shape. On the first floor, the living room is a two-story volume on the southeast with a sixteen foot ceiling height. A large lay-light of patterned acrylic filters the natural daylight from the skylight above, and full-height windows and doors line the east and west sides of the room. Together with the birch trees along the front fence and the depth of the landscaped courtyard, these openings create a seamless visual experience between indoors and out.

 

The other leg of the L is a three-story volume along the north side of the property. Millwork volumes separate the various functions on the first floor, with open hallways on both sides of the rooms. The second floor is organized for bedrooms with northern and eastern light, appropriate for comfortable sleeping spaces. The third floor provides solitude for working and adjacent outdoor areas of repose that offer views over the courtyard, the neighborhood, and to the city skyline. Together, they comprise a rational and inspiring response to basic needs of living, sleeping, and working.



Architect of Record

Brininstool + Lynch, Ltd.

Contractor

Withheld by owner's request

General Contractor

Goldberg General Contracting, Inc.

Consultants

  • Coen + Partners
  • Goodfriend Magruder Structure LLC
  • Moshe Calamaro & Associates, Inc