Tokyo Station Gran Roof

Tokyo, N/A / Japan

The Canopy, which stands as the Central Piece to the Tokyo Station Yaesu Development provides new image for Tokyo Station. This symbol is the first and last impression of the city.  While standing in contrast to the old station, it also defines and distinguishes the Yaesu District from the Marunouchi District to the west.  As a symbol and image it must be powerful, memorable and technically advanced. Durability and low maintenance must be inherent in the technology.

The design of the Canopy is simple. It is a straight line between two shifted towers.  The straight line symbolizes a clear relationship between the different elements of the tower, station and plaza.  The 234 meter long Canopy is conceived as a large flat textile panel fixed in a straight 
line at the track edge and supported on steel frames of varying heights and angles spaced at 18 meter intervals.  


The variation in height and angle give the Canopy its simple yet distinctive profile. The textile panel is suspended from the steel framework allowing the surface of the Canopy to be a continuous luminous plane.  The structure can be seen through the textile surface and is read like the veins of a leaf. Structures under the canopy provide an upper level connection to the two office towers and Daimaru Department Store in addition to convenience retail, 
ticketing and access to Tokyo Station.



Architect of Record

Nikken Sekkei Ltd.

Associate Architect

JAHN

Contractor

Japan Railway East Company; Mitsui Fudosan; Kajima Corporation

Consultants

  • Werner Sobek