Spaulding Rehabilitation Hospital

Charlestown, Massachusetts / United States of America

This 132-bed rehabilitation hospital is located on a waterfront site in the former naval yard of Boston. 


The design builds upon the unique waterfront location to provide an indoor-outdoor rehabilitative environment that takes advantage of daylight, views, and waterside spaces to reinforce the mission of the hospital. Outdoor patient spaces include a therapy trail along the water's edge and a third-floor patient terrace off the therapy gym. Indoor spaces address the social, spiritual and physical needs of the patients and staff. Ground floor spaces such as meeting rooms and cafeteria provide a strong connection to the community and relate to a new landscaped extension of First Avenue. The therapy gyms and pool are located on the end of the three-story base to maximize daylight and views. The five-story bed tower, located above this base, contains multipurpose rooms and other gathering spaces to provide options for patients and staff. 


The building is clad in horizontal bands of metal and glass to recall the nautical infrastructure of the surroundings. The project's brownfield site has been remediated, and recycled wood and granite from the original seawall are part of the landscape. The project is certified LEED Gold.



Architect of Record

Perkins+Will, Inc.

Contractor

Spaulding Rehabilitation Hospital / Partners Healthcare

General Contractor

Walsh Brothers Incorporated

Consultants

  • McNamara/Salvia Inc.
  • Thompson Consultants, Inc.
  • VHB/Vanasse Hangen Brustlin, Inc.