Riverview House

Wayne, Illinois / United States of America

The program called for a house that respected its site with a compact footprint while framing views of the grassed sloped terrain down to the Fox River from the residence and through it. Traditional residential arrangements of public and private space were inverted, allowing for transparency through the house and spectacular elevated views from the upper level. That level has an expansive cantilevered terrace and a roof suspended over the lower level, which provides shade from intense sun. The lower level is nestled in the sloping earth, providing privacy and an intimate connection to the site. To minimize the footprint on the site, the house and garage are separated and then connected by a suspended tube clad in ipe wood. This tube is the only structure on the upper level and it houses the fireplace, pantry, and kitchen components. Adjacent to this tube is an open glass-lined bridge that floats visitors from the landscape to the front door. Modern and durable materials are used throughout. The exterior base is exposed concrete, the upper level clad in charcoal anodized aluminum panels, and both use accents of ipe to provide visual balance.

Architect of Record

Studio Dwell Inc.

Associate Architect

N/A

Contractor

Bernard & Catherine Morauw

General Contractor

McLeod Builders Inc.

Consultants

  • Louis Shell Structures