Hamilton Elementary School

Moline, Illinois / United States of America

Hamilton Elementary marks the City of Moline’s first new school in fifty years. The design, inspired by community planning sessions, emphasizes versatility, interaction, movement, and discovery.

A curtain wall marks the point at which the new school begins, creating a circulation pattern and filling spaces with natural light as it curves around the facility. Light, transparency, an orange feature wall, and curving elements set the tone within the lobby. The curving first floor corridor accesses specialty spaces (e.g., two-story media center, life skills, art) and culminates in a Discovery Lab with STEM space as well as a commons. 

Precast concrete panels with integral thin brick distinguish the pinwheel-like southeast volume in which classrooms surround and display a technology-rich “Imaginarium” filled with open collaboration spaces where classes can comingle. A Learning Stair equipped with a projector encourages spontaneous interaction and hosts presentations. The stair ascends to a vibrant green wall washed with natural light.

Bold forms, bright colors, and natural light enliven the learning spaces. Flexible furniture enables many variations of large and small groups, while sliding transparent doors between classrooms increase teacher options.



Architect of Record

Legat Architects

Contractor

Moline-Coal Valley School District 40

General Contractor

Russell Construction

Consultants

  • KJWW Engineering
  • Amsco Engineering
  • McClure Engineering