Vail Systems

2 North Riverside / Chicago, Illinois / United States of America

Looking to connect its future to the past, Vail Systems, a communications software developer, found a new home in the former Chicago Daily News pressroom. The industrial space has been transformed into a collaborative environment that inspires innovation. Unique structural elements organize functional requirements. Staff is located in large reconfigurable areas, while meeting spaces are organized under mezzanines and catwalks. The central focus is a meeting room that is encased in charred wood planks and tinted glass with black frames, providing strong contrast to the white space. Limited daylight presents a challenge, but bright and reflective materials are introduced so the space is not solely dependent upon artificial light. Red metal coil drapery cascading down from the 20’ high ceilings defines lounge areas without restricting natural light or creating visual disruption. Warm furniture finishes provide contrast against a neutral industrial finish palette. While focused on supporting Vail’s future success, the design employs rich historical elements with meeting areas named in honor of communication pioneers. Photos of the old pressroom are also layered onto glazed partitions providing privacy while retaining lightness. Meeting areas are themed in honor of communication pioneers. Vail's new office embraces history while supporting its dreams.



Architect of Record

Eastlake Studio

Contractor

Vail Systems

General Contractor

Leopardo Construction

Consultants

  • Kent Consulting
  • Office Revolution