Tokyo Station

Tokyo, N/A / Japan

The Canopy at the Tokyo Station Yaesu Redevelopment creates a new image for the station. For many visitors, it is the first and last impression of the city. While standing in contrast to the old station, it defines and distinguishes the Yaesu District from the Marunouchi District to the west. Durability and low-maintenance are inherent in the Canopy’s technology; the simple design is defined as a straight line between two shifted towers. The 234-meter long Canopy is conceived as a large flat textile panel fixed in a straight line at the track edge and supported on steel frames of varying heights and angles spaced at 18-meter intervals. The variation in height and angle gives the Canopy its simple yet distinctive profile. The textile panel is suspended from the steel framework allowing the surface of the Canopy to be a continuous luminous plane. The structure can be seen through the textile surface and is read like the veins of a leaf, while structures under the canopy provide an upper level connection to the two office towers, station, and retail.



Architect of Record

Nikken Sekkei Ltd.

Associate Architect

JAHN

Contractor

Japan Railway East Company, Mitsui Fudosan co., Ltd., Kajima Corporation, Kokusai Kanko Kaikan Co., Ltd.

Consultants

  • Nikken Sekkei Ltd.
  • Werner Sobek