SUBURBAN RESIDENCE

WILMETTE, Illinois / United States of America

Situated on a corner lot in a suburb of Chicago, the parti of the home is evident from the exterior: load-bearing concrete walls enclose the first story while the second-floor wood volume sits above, shifted slightly. The pavilion-like home opens at critical moments to its garden setting. Despite the contrast of the home’s appearance to its traditional context, its scale and warm palette make it a welcome addition to the neighborhood.

 

A large central skylight occupies the heart of the plan where the architect located the primary space of the home on the second floor: a family library.  Here, the family can work and play together.  This space and the adjacent stair opens to the first level, allowing one a clear understanding of the interior upon entering the front door.  The modestly-sized private rooms emphasize the importance of the central communal spaces for the life of the family.

 

The skylight, whole-house fan, and floor openings of the central library facilitate movement of natural light and ventilation throughout the home, minimizing the need for artificial lighting and HVAC.  A compact plan, highly-insulated exterior envelope, and a geothermal system help reduce energy consumption.  Extensive green-roof systems integrate the home with the landscape.



Architect of Record

DIRK DENISON ARCHITECTS

Contractor

WITHELD

General Contractor

ALTOUNIAN BUILDERS

Consultants

  • I.G. CONSULTING, INC.
  • HOERR SCHAUDT LANDSCAPE ARCHITECTS