State Street Village, Illinois Institute of Technology

Chicago, Illinois / United States of America

The Campus Center at the Illinois Institute of Technology (IIT) is located across the Main Quadrangle from Mies’ Crown-Hall. The Campus Center responds to the Quadrangle as a space-defining wall, while allowing east-west movement through the campus between State Street and the elevated train. Between three U-shaped buildings that form entry-courts are two ‘sally-ports’ and, facing the railway line, glass screens protect against the noise of the trains. While the exterior is determined by the context of the Mies Campus, the interior strategy is one of newness and invention: a “Student City” with public and semi-public activities that define a public space. The building acts as a Forum and a dynamic place of exchange. The Campus Center is a dynamic hub, acting as a major social space. At time of completion, the Campus Center was the first addition to the IIT campus in 40 years. This building sets a new standard in residential campus developments, demonstrating that with an integrated design and modern materials it is possible to build a high-tech structure with a low budget, yet achieve remarkable sustainable goals.



Architect of Record

JAHN

Contractor

IIT Housing Corporation

General Contractor

W.E. O’Neil

Consultants

  • Werner Sobek
  • Transsolar Energietechnik GmbH