Seabury Hall

Evanston, Illinois / United States of America

Seabury is a complex of residential and academic buildings constructed in phases over a 50-year period for Seabury-Western Theological Seminary and purchased by Northwestern University in 2010 with plans for restoration and repurposing.  Former corridors were reopened and new connections were created between key spaces in order to bring clarity to an irregular and confusing plan.  These common areas are among the more unique public spaces on campus.  The original limestone walls, neglected for years, were restored to their original condition with new openings formed from reused stone trim.  The original chapel presented an opportunity to provide a much-needed medium-size multipurpose performance space with improved acoustics, theatrical lighting and infrastructure for AV.  The double-height space of the former library is now home to the Graduate School lounge and is the primary gathering space for students across a variety of disciplines. Its key feature – the mezzanine running at three sides – was maintained as a study space.  In all the historic spaces, existing building components – especially the decorative lighting - was reused and adapted.  Other non-historic office spaces were reconfigured to provide administrative and support.  This unique complex offered an opportunity to incorporate a quintessentially collegiate gothic building into the NU campus.  



Architect of Record

Weese Langley Weese Architects

Contractor

Northwestern University

General Contractor

WB Olson

Consultants

  • dbHMS
  • Forefront Structural Engineers