Northwest Community Patient Care Tower & Parking Structure

Arlington Heights, Illinois / United States of America

Northwest Community Hospital’s new patient care tower positions the hospital with the ability to adapt easily to increased acuity levels of patients with a minimum disruption to patient care. The tower’s triangular form also shortens travel distances for staff. The building uses a sculptural approach to defining the form, bending away from the existing geometries of the international style campus, energetically redefining the campus's relationship to the community. The projects achieved LEED Gold certification and create a holistic environment, focusing primarily on the reduction of noise in the patient environment and providing access to gardens and daylight. Accessible balconies are provided on each floor as well as full-height windows in patient rooms provide as much natural light as possible. The 770 car parking facility was designed as the first phase of the project. It addresses issues of modernization, access and community. Designed to highlight and reflect the hospital’s outdoor garden spaces and minimize the impact on the environment, the facility is a gateway to campus. Rain gardens and bioswales slow the rate that stormwater enters the sewer system, and recharge the natural groundwater. Native plant species are used to reduce the need for irrigation.



Architect of Record

CannonDesign

Contractor

Northwest Community Hospital Patient Care Tower & Parking Structure

General Contractor

Power Construction

Consultants

  • CannonDesign
  • Gewalt Hamilton Associates
  • Conservation Design Forum