Niles North High School Aquatics Center

Skokie, Illinois / United States of America

An aquatics center includes a new competition “cold” pool, a renovated community “warm” pool, a public connecting corridor, and locker room renovations. The curved form draws attention to the expansion. The highest point of the curve marks the balcony, which holds 500 spectators. Athletes congregate at the pool deck, the low point of the curve. The roof extends past the south wall to form a canopy over the sidewalk and shade south clerestory glass. The concourse addition between pools has a meeting area, coaches’ offices with views to both pools, storage, and deck space. The glass between pools creates a visual connection and a curved ceiling element ties both pools together. The gray blend of the exterior face brick complements the existing facility’s masonry. Extensive use of glass on the north façade draws attention to the addition and the program, while the translucent glass of the east and west façades transforms the facility into a glowing beacon. The center is the first facility of its kind to achieve LEED for Schools Gold certification. The design decreases energy use by 44% compared to a typical aquatics center, while water-efficient systems reduce water use by 42%.



Architect of Record

Legat Architects, Inc.

Contractor

Niles Township High School District 219

General Contractor

IHC Construction Companies LLC

Consultants

  • Gewalt Hamilton
  • KJWW Engineering Consultants
  • AMSCO Engineering, Inc.