Marcella Niehoff School of Nursing and Center for Collaborative Learning

Chicago, Illinois / United States of America

Located on Loyola University’s Medical Center Campus in Maywood, Illinois, the Marcella Niehoff School of Nursing and Center for Collaborative Learning is an innovative model in medical education. Linking directly to the Stritch School of Medicine, the design creates a unique and collaborative learning environment in which students work together as a medical team, simulating real world situations. The building houses a learning commons and quiet study area, as well as a cafe, classrooms, lecture hall, faculty offices, and simulation labs.

The project was a collaborative effort between design team and client to create sustainable and cost-conscious campus environments by developing innovative designs that conserve energy and resources over the long term. The 60,000 SF, LEED Gold building utilizes radiant heating and cooling, as well as a natural ventilation system that uses automated windows and solar chimneys to pre-heat air and generate currents of fresh air throughout the building. The building’s glass enclosure maximizes natural lighting, while fixed, external shades on the south wall and an operable, external shading system on the west wall help mitigate heat gain. This combination of sustainable strategies has resulted in substantial energy savings, reduced operating costs, and a healthy workplace for students and faculty.



Architect of Record

Solomon Cordwell Buenz

Contractor

Loyola University Chicago

General Contractor

Power Construction

Consultants

  • Transsolar
  • KJWW Engineering
  • Eriksson Engineering