Kline Chemistry Laboratory

New Haven, Connecticut / United States of America

The Kline Chemistry Laboratory (KCL), originally completed in 1964, was designed by Philip Johnson as an extension to the Sterling Chemistry Lab (SCL). This project comprehensively renovated the existing KCL building to create adaptable, state-of-the-art science research laboratory spaces. The first phase of a multi-phase renovation of two adjacent chemistry buildings, this project included program verification, replacement of all interior finishes and building systems, life safety upgrades, and exterior envelope alterations. The program accommodates research labs for organic and biophysical chemistry, chemistry and x-ray instrument centers, equipment and support rooms, workrooms, offices, lounge, and meeting spaces. Reconfiguration of the floor plate allowed for deeper lab bays and adjacency of support rooms to labs and two additions at the inner courtyard provide new building cores. Public circulation was relocated adjacent to the courtyard, where a new glazed curtain wall allows for improved way-finding, a visual connection to SCL, and increased penetration of daylight. A continuous circulation path and enhanced connections to SCL seamlessly integrate the two adjacent science buildings. Daylight-infused interiors and visually-related public spaces now foster communication between research and teaching components within the context of the Science Hill Master Plan, an overarching goal of the client.



Architect of Record

HBRA Architects, Inc

Contractor

Yale University

General Contractor

Dimeo Construction Company

Consultants

  • Jacobs Consultancy, Inc.
  • WSP Flack & Kurtz
  • Robert Silman Associates