K2 at K Station

Chicago, Illinois / United States of America

K2’s innovative plan begins by converting surrounding site constraints - a high speed rail easement, an above grade street bridge, and a highway overpass - to advantage by cantilevering the building over to the adjoining street and designating this location for the entry court. The unique design results from minimizing the bulk of the 496-unit building while maximizing the density permitted by the underlying zoning. The form of the tower is expressed in an elegant balance of horizontal and vertical concrete and glass elements. The two wings of the structure “slide” past each other capturing the core elements between and allowing natural light to flood interior spaces. The building sits atop a 3-story podium that contains 16,000 square feet of parking, service and luxury amenity spaces and also serves to raise the entry court up to the level of the adjoining street to enhance pedestrian circulation. The two-story entrance and lobby features a dramatic floor-to-ceiling window wall that showcases panoramic views of Chicago’s Loop. Connectivity is further enhanced by a newly constructed pedestrian bridge that connects the lobby level of the building to a 90,000 square-foot grocery store that anchors an adjacent retail center.



Architect of Record

Pappageorge Haymes Partners

Contractor

Fifield Companies

General Contractor

McHugh Construction Company

Consultants

  • Samartano & Company, Inc.
  • Eriksson Engineering Associates, Ltd.
  • Chatfield Electric, Inc.