Japan Post Tower

Tokyo, Kanto Region, N/A / Japan

Situated next to Tokyo Marunouchi Station, Japan Post was constructed upon and is located adjacent to the historic downtown Central Post Office (1931). The new tower incorporates the original Tetsuro Yoshida-designed Post Office façade at the base of the building and integrates the lines of the historic building within its new façade, hiding the complexity of the high-performance skin and creating continuity between old and new. The tower’s volume steps back from the original building, allowing a roof light and garden atop the podium. An origami-wall characterizes the building's north elevation and gives a sculptural character to the development. The east, west, and south facades are cavity walls and benefit from horizontal exterior shades inclined to the sun's light angle. The building's facade is designed as an advanced high performance envelope with integrated passive and active systems. The Post Office, which is one of five historic landmark structures that form a grand gateway to the nation's capital, was renovated to accommodate a tower lobby and a retail center organized around a triangular atrium where the contemporary addition and the modernist landmark elegantly meet. 



Architect of Record

Mitsubishi Jisho Sekkei Inc.

Associate Architect

JAHN

Contractor

Japan Post Co., Ltd.; East Japan Railway Company; Mitsubishi Estate Co., Ltd.

General Contractor

Taisei Corporation

Consultants

  • Mitsubishi Jisho Sekkei Inc.
  • Mitsubishi Jisho Sekkei Inc.
  • Arup