Hill House 3

Palo Alto, California / United States of America

Hill House 3 was designed for and built on one of the highest points in Los Altos​ Hills, California. The site has vistas of Stanford, Rancho San Antonio Open Space Reserve, and the San Francisco Bay and the house was sited and designed to frame those views. The house's siting and height also reflect local ordinances that mitigate the visual impact on surrounding residences. ​The existing topography of the site and existing trees were retained, and the house was oriented to increase shade protections and natural wind patterns.  

 

​Many of the house's views are toward the south and west; the design implications led to a series of teak and aluminum overhangs which were placed, composed, and canted to limit direct sunlight in the summer and maximize solar gain in the winter.   ​

 

The clients requested a design with contrasting static and active compositional elements where movement is a central theme. The placement of the plan's glass/wood/plaster interior partitions, and the exterior walls’ sun and weather screening elements were used to support the design intent.  



Architect of Record

Michael Lustig Architects

Contractor

Nie Residence

General Contractor

Putnam Group Inc.

Consultants

  • Klope Associates
  • Adamo Associates