Grand Hyatt Dalian

Dalian, N/A / China

Located in China's northeastern coastal city of Dalian, sited fronting the Yellow Sea and adjacent to the large public park of Xinghai Square, the building responds to both its physical and environmental context. The tower's triangular plan is designed to ensure that all rooms receive southern light as well as views of the sea and nearby mountain ranges. Additionally, the triangular form helps to minimize the structural impact of the area's uniquely high winds, channeling them to the building's northern corners, minimizing the structural impact on the slender tower. Programmatically, the hotel floors are stacked below the serviced apartment levels, enabling the core to telescope and creating the architectural "portal" along the north facade. Internal circulation is exposed on this face to provide all vestibules with ambient light and views of the skyline, while assuring a consistent lighting profile at night. The tower's facade is composed of floor-to-ceiling high performance glazing to maximize the views, and horizontal metallic sunshades are sized for solar protection and privacy. In contrast, the tower sits atop a four-level podium clad in a mixture of warm limestone, stainless steel and high-transparency glass that integrates well with the scale and materiality of the neighboring residential villas.



Architect of Record

Goettsch Partners, Inc.

Contractor

China Resources Land Limited

General Contractor

China Construction First Building (Group) Corporation Limited

Consultants

  • RBS Architectural Engineering Design Associates
  • Meinhardt
  • Tino Kwan Lighting Consultants Ltd.