CALISTOGA RESIDENCE

Calistoga, California / United States of America

The 32 acre wooded hill site, which rises up at the north end of Napa Valley, had an existing road improvement up to a groomed plateau just below the hill top.   The site development strategy was to incorporate the existing building pad to avoid further disturbance to the mature plant materials and existing grades, to take advantage of the natural contours on the top of the hill for part of the upper story and to address and control the powerful south and west sun patterns, while taking full advantage of unparalleled vistas.  These site forces quickly revealed the optimum sustainable design and layout of the house program and hierarchy of massing. 

The historical context of the area was one of mining, logging and farming. A vocabulary of industrial vernacular was an appropriate reference for the use of sustainable exterior siding and roofing materials, with a High Solar Reflective Index, and building forms that would lend themselves to passive ventilation, relieving heat by cross-ventilation and through a motorized clerestory in a roof monitor. These forms are added, as if built over Time, with window style/type changes and massing variations per function and spatial hierarchy. 



Architect of Record

Kathryn Quinn Architects, Ltd.

Contractor

Kathy and Arthur Hahn

General Contractor

Eames Construction

Consultants

  • Ware Associates
  • Lutsko Associates
  • Semel/Snow