Argonne National Laboratory, Energy Sciences Building

Lemont, Illinois / United States of America

The Energy Sciences Building at Argonne National Laboratory is the new 158,000 square foot home for interdisciplinary scientists working at the forefront of clean energy research, aimed at advancing how the world consumes and conserves energy.  This idea of “energy” is celebrated throughout the building anticipating LEED Gold certification.

The first building on campus organized by science and not department, the interiors promote interdisciplinary collaboration and community.  The spatial heart of the building is a 3-story atrium and gathering space that allows views to and through the energy and activity on each of the floors, connected by a cantilevered stair.  Reclaimed wood, recycled oxidized metal panels, and recycled glass terrazzo floors create a warm atmosphere that invites participation and interaction, while skylights and windows ensure the space is light-filled and ever-changing throughout the day.

On each side of the atrium is a central spine of lab blocks, with windows lining public corridors that allow views in and out of the labs, along with borrowed daylight filtered through surrounding bars of naturally-lit offices and meeting spaces.  Outdoor terraces punctuate the perimeter of the building, communicating the collaborative spirit and energy of the building to the greater Argonne community.



Architect of Record

HDR

Contractor

Argonne National Laboratory

General Contractor

Clark Construction

Consultants

  • Jacobs Engineering/ANL
  • HDR
  • Stanton Engineering Services