Zhengzhou Expo Center

Zhengzhou, N/A / China

This proposal for a very large convention center in China critiques the prevailing design model by internalizing the immense (and typically unsightly) loading and service functions, allowing the majority of the building to be treated as public "front". Characterized by the spread of its generative roof surface, the building splits into two unequal halves that are linked by a tunnel below grade and can function independently. Exhibition halls are stacked two high and face east, preserving future developable area. Convention and meeting halls are placed atop bermed parking and face west towards a mixed-use waterfront development that includes hotels, retail, and food outlets. A large public open space anchors the project and doubles as outdoor exhibition space for very large displays.

Solar exposure of the convention center is minimized by eliminating a true southern exposure, placing the taller glazed area instead to the east, and the shorter to the west. The building proposes to generate hot water for the entire development; collect and store rainwater for its own use; provide natural daylight to the hall interiors for exhibition setup and takedown; and provide passive fresh air intake and exhaust. The roof geometry also shades the glass.



Architect of record

Brian Lee
Skidmore, Owings & Merrill LLP
224 S. Michigan Ave., Suite 1000
Chicago, IL 60604, United States
Phone: 312 360 4378
katie.rathbone@som.com

Consultant 1

Richard Schmidt
Conventional Wisdom Corporation
2703 Rew Circle
Ocoee, FL 34761
Phone: 407 905 0002
rschmidt@cwisdom.com