Throop Residence

Chicago, Illinois / United States of America

Filling the Gap

Like a missing tooth in a child mouth giving way for the new, this project helped to complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in Chicago's West Loop.

The row-houses were built in the 1890's, showing wear and demolition over the years. Infilling this lot provided challenges for the new building; to not disturb the adjacent structures and to respect the existing scale and street line.

The current zoning allowed for a building two stories taller than the existing row-houses. To keep in scale, the new residence matched the existing heights on the front, while setting back the top floor 16 feet to not be seen from the street.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and revised design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light down through the residence. Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior space



Architect of record

Mark Peters
Studio Dwell Architects
1135 N. California Ave.
Chicago, Il 60622, United States
Phone: 773-489-9200
mpeters@studiodwell.com

General contractor

Mark Peters
Urban Shape LLC
1135 N. California Ave
Chicago, Il 60622, USA
Phone: 773-489-9200
mpeters@studiodwell.com

Photographer

Marty Peters
Marty Peters Photography
3055 S. Wentworth
Milwaukee, Wi 53207, USA
Phone: 414-241-8240
marty@martypeters.com