Shanghai Planetarium

Shanghai / Lingang New Town, N/A / China

The site of the new Shanghai Planetarium is situated in Lingang New Town, southeast of Shanghai's city center and Pudong International Airport. The new Planetarium will serve as an important attraction that draws visitors south from the more populous areas of Shanghai. 
Inspired by the diffuse physical form of the nebula, the skin of the Planetarium takes an amorphous shape. This fluid form, like a nebulous cloud, contains the varying "matter," or diverse experiential elements of the Planetarium, in one space. A glass wall divides the interior from the exterior, providing visual permeability that brings the outdoors in and the indoors out. The Planetarium's circulation route mimics the exploratory process by drawing visitors in through outside natural exhibits to the center of the building, a permanent exhibition space. 
A public observatory terrace on the Planetarium's roof is subdivided according to the Four Symbols, marking off areas of observation for each cardinal direction using the concepts of the Azure Dragon, Black Tortoise, White Tiger and Vermilion Bird. These orientation elements, configured atop the most public space of the Planetarium, connect the public with the distinguished history of Chinese astronomy as well as the living, visible history of the universe.



Architect of record

Ralph Johnson
Perkins + Will
330 N Wabash Ave, Suite 3600
Chicago, IL 60611, United States
Phone: 312-755-0770
ralph.johnson@perkinswill.com