Musee Louvain-la-Neuve

Louvain-la-Neuve, N/A / Belgium

This art museum is sited between the main square of the town of Louvain-la-Neuve, Belgium, and an existing lake and park. The concept was to create a building that preserves the park setting and extends it to the town square while acting as an element marking the entry to the civic parking deck below the town center.

The museum consists of two massing elements: an exhibition tower, and a park-covered base that contains a temporary exhibition gallery. The roof of this base provides pedestrian connections within an elevated park, creating a terrace that overlooks the lake.

The tower's north face is a glazed channel-glass system, employing light shelves to allow diffuse light into the galleries. The southern curtain wall protects the museum's collection by restricting direct sunlight from the galleries. A living green wall marks the museum's upper entry from the town center.

Permanent galleries are located around an atrium that acts as an orientation space for the collection. Louvers over the atrium modulate light and act as solar collectors. A series of circulation routes provide a variety of ways to experience the collection. Terraces provide exterior exhibition and event space and allow lake views from the galleries.



Architect of record

Ralph Johnson
Perkins + Will
330 N Wabash Ave., Suite 3600
Chicago, IL 60611, United States
Phone: 312-755-0770
ralph.johnson@perkinswill.com