Creation Paraiso Villas

Unbuilt Design Award Submission

This hotel design was inspired by the desire to use locally sourced materials, optimize site views and utilize the ocean breeze.

The client wanted to create an intimate, eco-friendly hotel retreat. The program included two quadplex structures, clubhouse with duplex units above, private residence for the hoteliers plus infinity pool, lounge and restaurant. In order to maintain the atmosphere of a reflective nirvana for personal restoration, the hotel was designed with only 10 units.

The arrival area is covered with permeable pavers for rainwater runoff, and cisterns are located within villas to collect/store rainwater for use on the property. In addition, the wood is from a local FSC certified teak farm and the stone is locally sourced.

Guests ascend a ramp with controlled, framed views to the interior area and then proceed through the gate to the ocean view. Each villa room is oriented parallel to the ocean to allow cross ventilation. Glass walls provide front ocean views, back mountain views and ample natural light in each unit. An outdoor living room offers private relaxation and spectacular views in all directions. Wood louvers are articulated with little or no mechanical fasteners and screen the condos, providing privacy and shade.

Architect
Gridwerk Architecture
Consultants
  • Sitios Art + Architecture
Location
Hatillo, Puntarenas
Category
Miscellaneous