Family Learning Center

Distinguished Building Award Submission

The Family Learning Center at Washington University expands the childcare program with a 20,100 sf facility. The center serves 156 children; six weeks to six years.

The fractured H shape of the building and full-height windows throughout create bright and airy spaces, with abundant daylight.

The first building constructed on the new North Campus, the facility accommodates administration, specialty rooms, kitchen, infant, toddler, and transition classrooms on the first floor. Four preschool classrooms are located on the second. First floor provides classrooms with direct access to age appropriate playgrounds, with a courtyard for the infants and toddlers in the center of the building.

The LEED Gold center integrates energy efficient equipment and lighting controls with a thermally efficient building envelope. The building will save 30% in energy costs over a comparable building. Regional, recycled, and rapidly renewable materials are used extensively.

The site-design strategies focus on children and sustainability. The landscaping requires no irrigation using native and adapted planting. Bio-swales, a micro-detention basin, permeable concrete sidewalks and pavers address the extreme stormwater control challenges unique to St. Louis. The North campus is served by a Metro-Link station, and bus lines.

Architect
Ross Barney Architects
Client
Washington University
Consultants
  • Heideman Associates
  • KAI
  • KPFF
  • Oslund Associates
General contractor
United Construction Ent. Co.
Location
St. Louis, MO
Category
Institutional