Carton Residence

Distinguished Building Award Submission

To retain the tranquility of the natural sloped site, the volumes of this vacation home are arranged to frame the horizon line of Lake Michigan to the west. The axis of the main house emphasizes this view, while perpendicular elements such as the entry bridge, natural-cedar stair hall, and indoor/outdoor dining area add a richness to the design by bringing the outdoors to the interior on the perpendicular axis. The two volumes are set lightly atop a stone plinth and thus appear to float gently in the bowl-shaped ravine. A series of framed views occur throughout the house capturing snapshots of the surrounding trees, lake, and ravine.

Exterior materials such as clear-finish cedar siding and blue stone ensure the house will weather naturally. Natural zinc exterior cladding and flashing provides a contrast of materiality with the natural wood and will age gracefully with a natural patina. Low-profiled green roofs on both the main house and the guest house further engage the volumes with the landscape. On-site geothermal wells power in-floor radiant heat and hot water to enhance energy efficiency. Reclaimed wood and flooring from a local Michigan barn gives the interior a warm feel.

Architect
von Weise Associates
Client
John and Sally Carton
Consultants
  • Eco Gardens
  • Gary A. Wiss, Inc
  • Goodfriend Magruder
  • Green Mansions
General contractor
Dunes Development
Location
Covert, Michigan
Category
Residential