Loft House

Distinguished Building Award Submission

An existing one-story bowstring commercial building is re-adapted and extended vertically as a loft residence for a photographer/artist couple. The project is composed of an existing one story loft structure hollowed out for a studio and living space, and a new construction three-story volume clad in metal siding that houses bedrooms and a den. The massing of the two volumes on site forms an outdoor living space on the south side of the site, onto which the living space opens at grade.
A new skylight cut into the existing roof brings daylight into the studio/living space at grade; materials include a ground and polished concrete floor, glass and white corian. An entry volume, separated from the existing shell with tempered glass, is neatly inserted into the loft to create two studio areas within the larger space, one for photography and the other for art. In the new construction den/bedroom area to the rear, lower ceilings and natural materials are used to differentiate the character of the addition. Upstairs, the master bedroom leads out to a deck over the garage, which looks down upon the garden space at grade.

Architect
John Ronan Architects
Client
Dave & Jeannette Jordano
Consultants
  • Building Engineering Systems
  • Fraser Design Group
General contractor
Fraser Construction
Location
Chicago, Illinois
Category
Residential