Wilmette Public Works

Distinguished Building Award Submission

Program: Design a new 5,000 s.f., free-standing, Public Works Building for the north suburban Chicago Village of Wilmette. The building houses six private offices, open work space, and a conference room and reception area. The offices serve administrative and field staff for the Streets, Sewer, and Forestry depts.


Solution: The site is composed of a number of existing buildings dating from a 1950’s Bowstring Truss garage to a mid 1990’s addition. The challenge was to design a building which is residential in scale, consistent with the neighborhood, but which has the presence of an industrial structure in function and expression. The new structure has been developed as a freestanding “linear bar” ( 25 ft. wide x 130 ft. long ), parallel to and separated from the bowstring truss building by a 18 ft. wide outdoor court. A glass enclosed entry vestibule connects the two buildings. The southern façade, facing the truss building is predominantly opaque, with high clerestory windows. The north façade has been developed with a full height low-e glass windowall with operable windows, providing abundant natural light and visual surveillance of the public works yard . Materials: White metal panels and clear low-e glass .

LEED RATING: GOLD

Architect
Legat Architects---architect of record
Associate Architect
Epstein | Metter Studio ---Design Architect
Client
Village of wilmette
Location
Wilmette, Illinois
Category
Industrial