Za'abeel Hotel

Unbuilt Design Award Submission

Through its tapering and receding geometry, Za’abeel Hotel, one of several structures in a large master plan, is designed to be viewed differently from each point in Dubai. In the same way, panoramic views from the tower move and change as it ascends. The top of the tower is shaped like a crescent, which will be lit at night to define it as a guiding point within the development and the city. The asymmetry of the form sets the tower’s orientation so that each vantage point is unique. The south face tapers outward, pointing toward the master plan’s center, and angles up toward the sun to collect solar energy via building-integrated photovoltaics. The tower’s east and west faces wrap like a drape, surrounding the pedestrian plazas. These faces also feature a glass and metal curtain wall behind a large triangle-shaped sun screen that reduces glare and protects the south and east facades from morning sun. The tower’s broad shadow shades the adjacent podium and office buildings and courtyard park. The site itself is at once a connection and transition point within the larger development, terminating the north-south axis central to the master plan but also beginning new pathways beyond.

Architect
Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Client
Meraas Development
Location
Dubai, Dubai
Category
Residential