St. Olaf College Regents Hall of Natural and Mathematical Sciences

Interior Architecture Award Submission

This LEED Platinum academic science building was designed to support interdisciplinary interaction and hands-on investigation. In designing the building, every effort was made to create clear visual connections between the interior and exterior while minimizing undesirable solar heat gain. A centrally located, multi-story, community space provides informal gathering areas with views to the surrounding campus. View windows into the research labs that are adjacent to this space allow occupants to see students engaged in scientific inquiry. The top level opens to a greenhouse and a vegetative roof terrace. Instructional labs oriented to the north face of the building have large window openings to fill the interior space with natural light. Seminar rooms and offices are oriented to the south face of the building. Operable windows are located at the edges of these space and radiant panels suspended from the ceiling filter the direct sunlight and bounce indirect light into the space. Small informal study nooks are located at the ends of corridors. Slate salvaged from the previous science building has been set into the stonewall to provide a writing surface. Trees harvested from the building site have been milled and used to make the wood furniture located throughout the building.

Architect
Holabird & Root
Client
St. Olaf College
Consultants
  • ML Baird & Co
General contractor
Boldt Construction
Location
Northfield, Minnesota
Category
Institutional