HOWE STREET RESIDENCE

Distinguished Building Award Submission

This 1890 English workers cottage is one of many in this urban neighborhood.Most have been demolished and replaced with grandiose homes. Here we opted to preserve the historical appeal of the street scale by using the existing structure as the entry courtyard and adding a new modern light-filled house behind. A dogleg sideyard offers a private outdoor lawn off the living room.

The front landscaped courtyard, tucked behind the brick shell of the original cottage, leads by stepped platforms to the entry door.The glass facade of the new house reflects the brick shell and allows floor to ceiling views out from each floor. The open first floor plan with living,kitchen, dining, and sitting areas is filled with light from the three story atrium. At the center of the atrium an interlocking kitchen island shape with pantry and appliances hidden behind glass doors.The atrium stair curves to a glass bridge leading to the masterbedroom. Openings from the bedrooms allow views into the atrium

Solar panels heat the domestic water and skylight 'heat traps' capture and circulate warm air throughout the house in the winter. The two story writer's coachhouse has a planted roof .

Architect
Thomas Hickey & Associates
Client
James Thompson
General contractor
Leader Builders
Location
Chicago, Il
Category
Residential