Bucktown Residence

Distinguished Building Award Submission

Located on a narrow site, this new home meets the challenges of living in urban spaces— access to natural light and landscape, while providing assurances of privacy. The house is organized vertically around a piano nobile building section, with shared family spaces opening out onto a wide bridge connecting to the primary outdoor living space. The lower level includes all service spaces, guest rooms and a children’s play room. The family bedrooms are located on the upper level. A landscaped roof deck atop the main house offers panoramic views back toward the downtown Chicago skyline.

High clerestory windows bring south light to the main floor living spaces while shielding views from neighboring houses. The upper floor sets in four feet along the north wall providing for a continuous skylight that brings indirect light to the main level year-round. A large window well screened by a perforated metal wall rises above the roof providing access and light deep into the house. This well provides passive solar shading and visual privacy from neighboring houses. This light well functions as a thermal chimney in warmer months drawing cool air through the landscaping at lower levels up through the house reducing cooling demand.

Architect
Osterhaus McCarthy LLC
Associate Architect
The Miller Hull Partnership
Client
to be anonymous; young professional family
General contractor
Ranquist Development
Location
Chicago, Illinois
Category
Residential