Takshing House Redevelopment Winner

Unbuilt Design Award, Special Recognition

The building replaces a dilapidated structure with a new workplace whose extraordinary spatial experience of light and views significantly improves the quality of the pedestrian urban experience. The highly constrained 953sq m site is without height limits but is overshadowed by existing mid-rise context. The design recognizes constricted site and restricted floor plate dimensions to transform a potentially undistinguished infill building into a new paradigm for super dense urban high rise construction.

Elevating the tower bulk above adjacent buildings activates a midblock passage with retail pavilions while exposing historic facades and providing greater daylight into a new urban space.

Office floors 90m above grade are cantilevered off a central “tree trunk” core using tapered post-tensioned concrete girders. The resulting typical office floor is column-free to maximize flexibility and visibility. The tapered ceiling houses an energy efficient chilled beam system. A high performance, 300mm double wall with internal ventilation and motorized horizontal shades controls day lighting to the interiors.

The “braided stream” concrete core carries all gravity loads, resists lateral forces, and optimizes material with the forces and stresses acting on the building. Eight platforms of
MEP and service spaces fill the void within.

Architect
Skidmore, Owings & Merrill LLP
Consultants
  • Tak Shing Investment Co. Ltd
Location
Hong Kong, N/A
Category
Commercial