Dunes Compound

Distinguished Building Award Submission

This residential compound, tucked into the Michigan sand dunes on a densely wooded site, takes advantage of western lake views as well as vistas up and down the shoreline. Three pavilions break down the living quarters into public, private, and guest realms. The focal point is a two-story living room with large windows and a deck extending the living space outdoors. Bedroom quarters are to the north, guesthouse to the south, and a sheltered entry courtyard/garage to the east. In keeping with the sense of transparency throughout the house, the entry provides views down a covered walkway, through the house to the lake beyond. The guesthouse was built first, with the owners residing there while the main living quarters were constructed.

Exterior materials include slate fireplaces, fir framed windows and doors, and gray, weathered, cedar siding which was placed either vertically or horizontally to break down the massing. Sun screens protect the west and south elevations while adding visual interest. Interior finishes feature maple floors, ceilings, and doors in accordance with the owner's desire for a warm, yet modern environment.

The composition is asymmetrical and full of variations, but held together with balance and material continuity.

Architect
Nagle Hartray Architecture
Consultants
  • Senffner Associates
General contractor
Storm Hill Development
Location
Empire, MI
Category
Residential